Tips, vragen en adviezen over graniet

—  onderhoud en tips

Algemene product informatie
Graniet is een natuurproduct dat gewonnen word uit oude rotsformaties. Variaties in het materiaal zoals kleur- en structuurverschillen, maar ook aders, haarscheurtjes, kleine putjes en natuurlijke mineraalconcentraties, onderstrepen allen de waarde en echtheid van dit product. Graniet heeft van nature een open structuur. De kleur en afwerking bepalen de uiteindelijke oppervlakte dichtheid. Voor Belgisch hardsteen gelden vanaf hier bijzondere adviezen zie daarvoor het hoofdstuk overige werkbladen.

In wat voor uitvoeringen is graniet verkrijgbaar?
Graniet is verkrijgbaar in 4 oppervlakte uitvoeringen. Glans, gezoet, anticto/gebrand en letano/satinato. Als randafwerking is er een diversiteit aan mogelijkheden.

Wat moet ik doen om mijn werkblad mooi te houden?
Maak uw blad voor dagelijks onderhoud schoon met een normaal zacht schoonmaakmiddel zoals allesreinigers. Het blad is goed bestand tegen de gebruikelijke huishoudmiddelen. Gebruik nooit een schuurmiddel.

Kalkvlekken op het blad en rond de kraan kunt u het beste verwijderen met schoonmaakazijn, of een ander  verkrijgbaar ontkalkingmiddel. Volg de gebruiksaanwijzingen op de verpakking.

Hardnekkige vlekken, aangekoekte resten en ingetrokken vlekken zoals thee- en wijnvlekken, verwijdert u door het blad grondig te reinigen met een ontvettende allesreiniger. Opsprayen, even laten intrekken en dan opnemen met keukenpapier. Dit kunt u herhalen totdat de vlek is verdwenen.

Test speciale onderhoudsmiddelen vooraf op een niet-zichtbare plek. Om hardnekkige vlekken te verwijderen, beschadigingen weg te werken of uw blad meer glans te geven zijn bij de speciaalzaak diverse speciale onderhoudsmiddelen te verkrijgen. Welke vloeistof het meest geschikt is voor uw blad kan uw keukenadviseur u vertellen. Test u in ieder geval elk speciaal middel vooraf op een onopvallende plaats op het blad. Breng de vloeistof daarbij niet rechtstreeks aan, maar met een doek, in verband met het risico van uitvloeiing. Werkt u ook altijd van buiten naar binnen om te voorkomen dat de plek groter wordt. Bij Verveer keuken is er speciaal voor graniet een reiniger en impregneer middel verkrijgbaar.

Moet een granieten werkblad geïmpregneerd worden?
Als u het werkblad voor het eerst gebruikt adviseren wij om één maal te behandelen met het bijgeleverde onderhoudsmiddel. U heeft slechts een kleine hoeveelheid nodig. Na u dit minimaal 5 minuten heeft laten intrekken, kunt u het uitpoetsen met een schone droge doek. Afhankelijk van het gebruik, licht inval en dagelijks onderhoud moet het nog één- tot tweemaal per jaar. Gezoete bladen vragen iets meer onderhoud. Gebruik geen andere onderhoudsmiddelen voor marmer of natuursteen in combinatie met het door ons bijgeleverde onderhoudsmiddel.

Mag ik direct op een granieten werkblad snijden?
Werk standaard met snijplanken hoe krasbestendig uw blad ook is, snijdt u liever niet rechtstreeks op het bladoppervlak. Om beschadigingen die zich niet meer laten wegwerken te voorkomen kunt u beter met snijplanken werken, want krassen vallen niet onder de garantie.

Heeft een granieten werkblad een gesloten oppervlak?
Een granieten werkblad is een natuurproduct een heeft geen gesloten oppervlak. Afhankelijk van de kleur en oppervlakte afwerking is een granieten werkblad wel bestand tegen de meeste zuren en huishoudelijke producten.

Is mijn spoelbak ook in graniet verkrijgbaar?
Ja een granieten spoelbak is fraai toepasbaar en kan het geheel een fraaie afwerking bezorgen. Een granieten spoelbak is er in diverse formaten en afwerkigen.

Is graniet hittebestendig?
Gebruik altijd onderzetters De meeste moderne aanrechtbladen zijn bestand tegen warmte. De temperatuur van voorwerpen wordt echter dikwijls onderschat. Een pan die rechtstreeks van de hittebron komt bijvoorbeeld, kan een temperatuur hebben van meer dan 350 ºC: hoog genoeg om elk blad aan te tasten. Bovendien koelen apparaten vaak minder snel af dan verwacht. Het is dan ook aan te bevelen altijd onderzetters te gebruiken wanneer u aan het aanrecht werkt. Bij het direct op het bladplaatsen van een warm voorwerp kan er een thermoshock plaats vinden wat uw werkblad blijvend beschadigd.

Kom naar onze showroom!
Pruimendijk 236
2989 AN Ridderkerk-Oostendam

maak een afspraak
di-vr 09:00 - 17:30 uur
za 09:30 - 16:00 uur

Maandag en ‘s avonds op afspraak.

E-mail
info@verveerkeukens.nl

Telefoon
078 681 33 68

©2020 Verveer Keukens  |  privacyverklaring  |  disclaimer

ontwerp en realisatie: Impuls